Actueel

Antiek theepotje gevonden bij de Ommerschans

Geplaatst op maandag 9 juli 2018 10:42
  • Antiek theepotje gevonden bij de Ommerschans. © Annemiek Grooteboer

  • Antiek theepotje gevonden bij de Ommerschans. © Annemiek Grooteboer

pinterestmail

Balkbrug - Druk was het niet bij het evenement ‘Graven in de historie van de Ommerschans’. Deels komt het door de prachtige weersomstandigheden waardoor menigeen een verkoelend plekje aan het water gezocht zal hebben, terwijl anderen bijvoorbeeld naar het Truckfestijn of de menwedstrijden in het dorp zijn gegaan.

Ondanks de lichtelijk tegenvallende opkomst spreken organisatoren en medewerkenden wel van een geslaagde dag.

Vangst van de dag

De wel aanwezige deelnemers konden op het terrein van de voormalige straf- en bedelaarskolonie aan de slag met scheppen, emmertjes, metaaldetectoren om te kijken wat er nog in de grond verstopt zit. Justin Grooteboer heeft ongetwijfeld de vangst van de dag gevonden, namelijk een theepotje van circa 150 tot 200 jaar, waarvan tuitje en handvat nog heel zijn en het dekseltje zelfs nog goed open en dicht kan. Het potje is volgens Kasper van den Berghe een absolute topvondst. ‘Het is op basis van de decoratie te plaatsen in de vroegere 19e eeuw, misschien zelfs nog laat 18e eeuw. Het is een voorwerp uit de overgangsperiode militaire fase – kolonietijd, echt een interessant ding’, klinkt het enthousiast. ‘Waarschijnlijk komt het uit de gracht. Die grond is niet al te lang geleden nog een keer omgezet en waarschijnlijk is het kannetje daardoor binnen het bereik van de metaaldetector gekomen.’

Zo’n vondst maakt nogmaals duidelijk dat de Ommerschans een interessant gebied is. Helaas nog niet erkend als werelderfgoed, maar daarover houdt men een positieve verwachting. ‘We weten welke punten in het rapport voor de Unesco nog onvoldoende toegelicht zijn’, vertelt Ingrid van der Velde. ‘Daarmee kan de commissie aan het werk. Positief is dat de voordracht door iedereen als positief is ervaren, het plan is niet afgewezen.’ Wellicht vindt de erkenning nu in 2019 plaats. Dat is dan precies tweehonderd jaar nadat de grond voor de Ommerschans is aangekocht. ‘Ach, in die zin hebben we nog wel even tijd’, lacht Ingrid, ‘want de koloniën zijn in zeven achtereenvolgende jaren gesticht.’ 

Streekmarkt

Op het terrein bij de Veldzichthoeve is een kleine streekmarkt ingericht waarbij het merendeel van de kramen zich richt op de Ommerschans en de geschiedenis. Liefhebbers van het gerstenat kunnen een biertje proberen dat in Veenhuizen gebrouwen wordt of een stukje kaas uit de Ommerschans proeven. De boeken van Wil Schakmann zijn te koop en Helmuth Reinhart helpt mensen bij het onderzoeken van hun familieband met de voormalige bewoners van de Ommerschans.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'dedemsvaartsecourant.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.