dossiers
Berichten over de jaarlijkse feestweek 'Dedemsvaria'.
De provincie gaat de provinciale wegen N340 (Ommen-Zwolle) en N377 (Lich...
De Haandrik in Holtheme is zondag 4 maart het toneel voor een schietpart...
Insiya Hemani werd op 29 september op brute wijze ontvoerd uit het huis ...
Regio

Houtmaand bij Staatbosbeheer; haardhoutvoorraad kan aangevuld worden

Geplaatst op zondag 27 januari 2019 15:35
  • Houtmaand bij Staatbosbeheer; haardhoutvoorraad kan aangevuld worden. © Staatsbosbeheer

pinterestmail

Hardenberg - De maand februari is bij Staatsbosbeheer de houtmaand. Dit is de maand waarin het haardhout weer wordt aangevuld zodat het de hele zomer kan drogen. Op verschillende locaties is het mogelijk een voorraad hout in te slaan. Zelf haardhout uit het bos te halen is een hele beleving en een echte winterse activiteit.

In de Overijsselse boswachterijen Steenwijkerwold, Staphorst en Hardenberg worden stammen aangeboden van 2 meter lang, en hoeven dus niet zelf uit het bos worden gezaagd. Wees er op tijd bij want op is op.

De verkoop is van 8.30 uur tot 13.00 uur en vindt plaats op:

Kosten bedragen 42,50 euro per stère. Een stère is 1m³ maar met lucht ertussen in verband met de ronde stammen. Er kan naast contant ook per pin worden afgerekend. Reserveren is niet mogelijk. Maximale afname is 4 stère.

Bosbeheer

Staatsbosbeheer heeft altijd hout geoogst vanuit professioneel bosbeheer en daarmee tevens inkomsten gegenereerd. De opbrengsten van hout worden gebruikt om het natuurbeheer wat Staatsbosbeheer doet mede te financieren. De verkoop van haardhout maakt hier deel van uit.

Van de ruim 90.000 hectare Nederlands bos die Staatsbosbeheer beheert is circa eenderde natuurbos waar de natuurlijke processen voorop staan en dood hout zoveel mogelijk blijft liggen als bron voor nieuw leven. Ongeveer tweederde is multifunctioneel bos, wat beheerd wordt met verschillende doelen. Eén daarvan is het oogsten van hout. Het overgrote deel van het hout dat Staatsbosbeheer oogst uit de Nederlandse bossen wordt industrieel verwerkt. Bijvoorbeeld tot meubels en tuinhuisjes, maar ook als biobrandstof en voor de productie van pallets voor de (inter)nationale handel. Al het hout van Staatsbosbeheer is natuurlijk FSC-gecertificeerd.

Meer informatie over de haardhoutdagen van Staatsbosbeheer is te vinden op www.staatsbosbeheer.nl/haardhout.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'dedemsvaartsecourant.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.