dossiers
Berichten over de jaarlijkse feestweek 'Dedemsvaria'.
De provincie gaat de provinciale wegen N340 (Ommen-Zwolle) en N377 (Lich...
De Haandrik in Holtheme is zondag 4 maart het toneel voor een schietpart...
Insiya Hemani werd op 29 september op brute wijze ontvoerd uit het huis ...
Regio

Verdachte afpersing 'is zelf ook slachtoffer'

Door Michiel Satink op donderdag 17 januari 2019 20:37
  • © NDC Mediagroep

pinterestmail

Zwolle / Hardenberg - Een Arnhemmer die verdacht wordt van afpersing van een man in Hardenberg zegt zelf ook het slachtoffer te zijn. Een motorbende zou achter de afpersing van 40.000 euro zitten.

Dat werd donderdag duidelijk uit een regiezitting in de zaak tegen een 38-jarige man uit Arnhem. Het slachtoffer dreigde door leden van een motorbende te grazen genomen worden. De Arnhemmer kon het slachtoffer helpen. Hij appte het slachtoffer dat de bendeleden 1.000 euro wilden om de man met rust te laten. Maar telkens werd er meer geld geëist. Tussen augustus 2016 en mei vorig jaar bleven de bedragen oplopen. Het slachtoffer sloot onder meer een lening af om zijn afpersers te betalen. De Arnhemmer is geen onbekende van politie en justitie. De vraag is wat zijn rol precies was. Was hij een van de afpersers, zoals het Openbaar Ministerie denkt, of bemiddelde hij daadwerkelijk maar werd hij eveneens afgeperst door een motorbende? Zijn advocaat Mark Rozendaal vroeg de rechtbank om verstrekking van de gegevens uit de telefoon van de aangever. Die had deze gegevens aan de politie verstrekt. Het Openbaar Ministerie wil die gegevens alleen op een politiebureau aan de advocaat laten zien. Zo wordt de privacy van de aangever beschermd. Ook wilde de raadsman dat zijn cliënt wordt vrijgelaten. Zo kan de Arnhemmer onder meer voor zijn moeder en dochter zorgen. Vanuit de cel lukt dat niet.

De rechtbank droeg het Openbaar Ministerie op die gegevens van de telefoon van aangever te verstrekken. Ook wordt de aangever nog nader gehoord. De verdachte komt niet op vrije voeten. Onder meer de belangen van het onderzoek wegen zwaarder dan zijn persoonlijke belangen, zo zei de voorzitter. Mede omdat de aangever nog wordt gehoord moet de verdachte nog vast blijven zitten. De zaak wordt mogelijk in maart inhoudelijk behandeld. 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'dedemsvaartsecourant.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.