dossiers
Berichten over de jaarlijkse feestweek 'Dedemsvaria'.
De provincie gaat de provinciale wegen N340 (Ommen-Zwolle) en N377 (Lich...
De Haandrik in Holtheme is zondag 4 maart het toneel voor een schietpart...
Insiya Hemani werd op 29 september op brute wijze ontvoerd uit het huis ...
Regio

Gemeente brengt beeldbepalende panden of plekken samen met inwoners in beeld

Geplaatst op vrijdag 11 januari 2019 11:14
  • Gemeentehuis Hardenberg. © Gemeente Hardenberg

pinterestmail

​Hardenberg - De gemeente Hardenberg gaat samen met inwoners een lijst maken met beeldbepalende panden of plekken in de gemeente.

In een inventarisatie wordt in beeld gebracht welke beeldbepalende panden of plekken er zijn in de gemeente. Dit kunnen panden zijn met een karakteristieke uitstraling, die van oudsher een prominente plek hebben of die van grote waarde zijn voor de inwoners van een kern of wijk. Maar het kan ook gaan om industrieel erfgoed of bijzondere landschappelijke elementen die iets zeggen over de geschiedenis van het gebied. Het gaat hierbij vooral om objecten die niet op de gemeentelijke of Rijksmonumentenlijst staan en daardoor geen bijzondere bescherming genieten.

Inventarisatie

Voor het aanwijzen van de karakteristieke panden/plekken worden criteria opgesteld. Dit gebeurt samen met lokale erfgoedverenigingen. Bij het samenstellen van de lijst wil de gemeente samen optrekken met inwoners. De inventarisatie wordt uitgevoerd door Het Oversticht en start in de kernen Hardenberg en Dedemsvaart. Daarna volgen de overige kernen in de gemeente.

Beschermen

Als de lijst klaar is, wordt deze voorgelegd aan de gemeenteraad. Dan wordt besproken of en hoe de gemeente de panden en plekken op de lijst wil beschermen.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'dedemsvaartsecourant.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.