dossiers
Berichten over de jaarlijkse feestweek 'Dedemsvaria'.
De Haandrik in Holtheme is zondag 4 maart het toneel voor een schietpart...
Insiya Hemani werd op 29 september op brute wijze ontvoerd uit het huis ...
Het deel van de N34 tussen Witte Paal en de grens met Drenthe wordt vana...
Regio

Gemeente betaalt mee aan zorgpremie voor inwoners met laag inkomen

Geplaatst op Saturday 24 November 2018 14:25
  • © Pixabay.com

pinterestmail

Hardenberg - De gemeente Hardenberg biedt inwoners met een laag inkomen een collectieve zorgverzekering aan in samenwerking met Zilveren Kruis. De gemeente betaalt in 2019 tot 30 euro per maand mee aan de zorgpremie. Inwoners die een klein budget en hoge zorgkosten hebben, kunnen hierdoor veel geld besparen.

In 2018 maakten al bijna 1.100 inwoners van de gemeente Hardenberg gebruik van de collectieve zorgverzekering. Wethouder Gitta Luiten: 'Het is voor alle inwoners met een laag inkomen een opluchting om te kunnen besparen op zorgkosten, zonder in te hoeven leveren op de zorg zelf. Maar helemaal voor inwoners die hoge zorgkosten hebben, bijvoorbeeld vanwege een handicap of chronische ziekte. Zij kunnen extra veel besparen door te kiezen voor een uitgebreid zorgpakket, waarin veel ziektekosten worden vergoed en waaraan de gemeente 30 euro per maand meebetaalt.'

Zorgverzekering op maat

De gemeente Hardenberg streeft ernaar dat meer inwoners met een laag inkomen gebruik gaan maken van een zorgverzekering via de gemeente. "Want we willen voorkomen dat mensen met een laag inkomen zorg gaan mijden", aldus wethouder Gitta Luiten. Met de mogelijkheid om naast de basisverzekering uit drie aanvullende zorgpakketten te kiezen, kunnen inwoners een zorgverzekering op maat samenstellen. De premiebijdrage van de gemeente is minimaal 203 euro en maximaal 360 euro per verzekerde per jaar, afhankelijk van het zorgpakket dat gekozen wordt.

Inkomensnorm per gezinssituatie

Inwoners met een inkomen tot maximaal 130 procent van de bijstandsnorm kunnen gebruik maken van de collectieve zorgverzekering van Zilveren Kruis. De inkomensnorm verschilt per gezinssituatie en per leeftijd.

Voor alleenstaanden en alleenstaande ouders (jonger dan de AOW-leeftijd) geldt dat zij in aanmerking komen als hun netto maandinkomen lager of gelijk is aan 1231 euro. Voor samenwonenden en gehuwden (jonger dan de AOW-leeftijd) ligt deze inkomensgrens op 1758 euro netto per maand. Voor inwoners vanaf de AOW-leeftijd geldt dat zij kunnen deelnemen aan de collectieve zorgverzekering als hun inkomen lager of gelijk is aan 1385 euro (voor alleenstaanden) en 1893 euro (voor samenwonenden/gehuwden) netto per maand.

Drie zorgpakketten
De collectieve zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering, een tandverzekering en een aanvullende zorgverzekering. Er zijn drie zorgpakketten waaruit inwoners kunnen kiezen. Welk pakket het beste past, is afhankelijk van de zorgkosten die iemand denkt te gaan maken. Het goedkoopste zorgpakket kost € 125,96 per maand, het middelste pakket kost € 135,91 per maand en het meest uitgebreide zorgpakket kost € 149,16 per maand. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd.

Op www.gezondverzekerd.nl/hardenberg is te zien welke ziektekosten vergoed worden in de drie zorgpakketten.

Hulp bij aanvragen

Voor hulp bij het invullen van de aanvraagformulieren, kunnen inwoners terecht bij het inloopspreekuur van Raad en Recht. De tijden van de inloopspreekuren zijn als volgt:

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'dedemsvaartsecourant.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.