dossiers
Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. In dit doss...
Het deel van de N34 tussen Witte Paal en de grens met Drenthe wordt vana...
De Haandrik in Holtheme is zondag 4 maart het toneel voor een schietpart...
Supermarkt Aldi zag heil in een verhuizing van de Julianastraat naar de ...
Regio

Landgoed Kategerbos rustgebied voor wild

Geplaatst op vrijdag 2 maart 2007 10:57
pinterestmail

BALKBRUG - De gemeente Hardenberg heeft er een landgoed bij. Het landgoed Kategerbos is eigendom van de familie ten Kate uit Balkbrug en is aangelegd langs de N48 bij de afslag Balkbrug. `Bij een landgoed wordt al gauw gedacht aan een kasteelachtig gebouw met een grote tuin. Hier gaat het alleen om een bosperceel dat officieel de status landgoed heeft. Voor ons als eigenaar heeft het wat fiscale en juridische voordelen. Verder zijn er niet veel consequenties,‘ vertelt boseigenaar Egbert ten Kate.

Het Kategerbos is ontwikkeld in het kader van particulier natuurbeheer. Recent werden meer dan zestigduizend boompjes van 24 verschillende soorten geplant, het merendeel loofhout, maar ook de grove den zal het (toekomstige) bos sieren. Temidden van de jonge aanplant heeft Ten Kate ook een waterpartij aangelegd. Zijn kleinkinderen maakten in het midden van het water een eiland met boompjes. Door de hoge waterstand is het eiland momenteel `onzichtbaar‘, verdwenen in het water, maar `dat komt straks bij droogte wel weer boven,‘ lacht de 65-jarige Balkbrugger. Al meer dan tien jaar geleden besloot agrariër ten Kate, vanwege gebrek aan opvolging, zijn agrarisch bedrijf langzaam af te bouwen. Hij ging op zoek naar mogelijkheden tot functieverandering van de agrarische grond en met behulp van allerlei subsidieregelingen kreeg hij ruim een jaar geleden de beschikking om van zijn perceel (eigenlijk 2 met een strook van het Landschap Overijssel ertussen) agrarische grond langs de N48 natuurgrond te maken. Alleen voor wandelaars In het Kategerbos zijn bomen en diverse soorten struweel te vinden, maar ook wandelpaden. Twee hectare van het perceel (in totaal zo‘n 13.5 hectare) wordt nog ingericht als half natuurlijk grasland. `Het bos is opgensteld voor publiek. Echter uitsluitend wandelaars zijn welkom in het Kategerbos. We willen hier geen mountainbikers, motorcrossers en ook geen mensen met loslopende honden,‘ waarschuwt ten Kate. Hij heeft pas bordjes laten maken met de toegangsregels erop. De bordjes zullen binnenkort geplaatst worden. `Een natuurgebied wordt vaak vereenzelvigd met het Landschap of Staatsbosbeheer. Er wordt niet vaak gedacht dat het privaat bezit is. We hebben onze grond zo ingericht, zoals wij het graag willen en we hopen dat mensen dit respecteren en geen rotzooi `trappen‘. Het bos is ook een rustgebied voor wild, zoals reeën, hazen en dassen.‘ Zowel Egbert als zijn vrouw Lummy zijn natuurliefhebbers. Ook nu al wordt hun gebied regelmatig doorkruist door wandelaars. `Er worden ook wandelroutes uitgegeven, waarbij het publiek over onze grond en een (eigen) weg wordt geleid. Dat is niet erg, maar wel vreemd dat de samenstellers nooit hebben gevraagd of dat goed is,‘ vindt Egbert.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'dedemsvaartsecourant.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.