dossiers
De Haandrik in Holtheme is zondag 4 maart het toneel voor een schietpart...
Insiya Hemani werd op 29 september op brute wijze ontvoerd uit het huis ...
Berichten over de jaarlijkse feestweek 'Dedemsvaria'.
Het deel van de N34 tussen Witte Paal en de grens met Drenthe wordt vana...
Dedemsvaart

Dansmariekeconcours geeft extra glans aan 44-jarig bestaan van De Venekloeten

Door Geke Lensen op donderdag 29 november 2018 12:34
  • Het bestuur van de Venekloeten (deels) ziet verlangend uit naar de jubileumviering. © C.V. de Venekloeten

pinterestmail

Dedemsvaart - Carnavalsvereniging De Venekloeten viert dit jaar het 44-jarig bestaan. De club pakt om die reden extra groot uit.

Naast bekende onderdelen als het senioren-,jeugd- en gezinscarnaval wordt dit jaar voor het eerst een dansmariekeconcours gehouden. Zondag 10 februari vult de hofresidentie zich om die reden met danseressen uit de regio. ‘Een kleurrijk spektakel dat vooral gezelligheid met zich mee moet brengen,’ blikt Prins Kees (van Dijk) I vooruit.

Goede combinatie

Kees werd onlangs als jubileumprins geïnstalleerd, maar is daarnaast ook voorzitter van de carnavalsvereniging. Toen hij dit voorjaar gevraagd werd om als jubileumprins te fungeren dacht hij er naar eigen zeggen 48 uur over na. Toen was hij eruit: ‘Als voorzitter zorg je dat alles voor het carnaval goed verloopt, als Prins doe je dat tijdens het carnaval. Een combinatie die moet kunnen,’ lacht de 30-jarige man, die gewoonlijk als ‘de hangmatspecialist’ door het leven gaat. Carnaval is van jongs af aan zijn lust en leven en hij is heel trots zich nu te mogen scharen bij de selecte groep van jubileumvorsten, respectievelijk Jan Dijk (11 jaar), Corry Koopman (22 jaar) en Herman Dopmeijer (33 jaar).

Carnavalsvereniging de Venekloeten werd opgericht op 5 april 1975. Er werd gestart met zo’n dertig leden. Inmiddels telt de carnavalsvereniging zo’n zeshonderd leden. De hele geschiedenis staat opgetekend in een jubileumboek, dat tijdens de jubileumreceptie op zaterdag 9 februari in hofresidentie de Baron wordt gehouden. Voor die gelegenheid wordt in de hofresidentie een tijdlijnmuseum ingericht met allerlei spullen uit de afgelopen 44 carnavalsjaren. Ook maken alle nog in leven zijnde prinsen bij die gelegenheid hun opwachting. ‘Iedereen is van harte welkom om ons jubileumfeest mee te vieren,’ nodigt Prins Kees I alvast uit voor zowel de receptie als het aansluitende jubileumfeest met carnavalszanger Stef Ekkel.

Met het oog op het jubileum hopen de Venekloeten bij de optocht minimaal 44 eenheden te mogen begroeten.

Om de deelname aan de optocht te stimuleren worden de makers van een twee-assige praalwagen met een duidelijk thema door de vereniging beloond met een bedrag van 250 euro. ‘We hopen hiermee vooral de jeugd te stimuleren om een wagen te bouwen. De jeugd toont in toenemende mate belangstelling voor de carnavalsfeesten, maar tijdens de optocht zien we haar nog onvoldoende. Het kostenplaatje kan daar een reden voor zijn en daarom hebben wij besloten tot deze stimuleringsbijdrage,’ aldus Kees.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'dedemsvaartsecourant.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.