dossiers
Berichten over de jaarlijkse feestweek 'Dedemsvaria'.
De Haandrik in Holtheme is zondag 4 maart het toneel voor een schietpart...
Insiya Hemani werd op 29 september op brute wijze ontvoerd uit het huis ...
Het deel van de N34 tussen Witte Paal en de grens met Drenthe wordt vana...
Dedemsvaart

Jan Terlouw komt naar de Gashouder Dedemsvaart

Geplaatst op woensdag 14 november 2018 16:34
  • Jan Terlouw is naast wetenschapper ook politicus en kinderboekenschrijver © Uitgeverij de Kring ©

pinterestmail

Dedemsvaart - In de Gashouder staat het publiek op zaterdag 24 november vanaf 20.15 uur een bevlogen theatercollege / live-interview te wachten wanneer de bekende tv persoonlijkheid Martin Šimek de nog altijd onvermoeibare pleitbezorger voor een duurzamere en socialere samenleving Jan Terlouw ontmoet.

Jan Terlouw werkte jaren als natuurkundige, voordat hij in 1971 besloot de politiek in te gaan. Hij was onder andere fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, vicepremier, minister van Economische Zaken, Commissaris van de Koningin in Gelderland en senator van de Eerste Kamer. Daarnaast schreef hij onder andere de klassiekers ‘Oorlogswinter’ (verfilmd in 2008 en door bijna een miljoen mensen bekeken) en ‘Koning van Katoren’ (bekroond met een Gouden Griffel en verfilmd in 2012). Naast zijn veel gelezen en populaire jeugdboeken, waarvan de meest recente 'Het hebzuchtgas’ is, schrijft hij samen met zijn dochter Sanne Terlouw spannende boeken, zoals ‘De vuurtoren’ en ‘De apotheker’. In 2018 schreef hij het Boekenweekessay onder de titel ‘Natuurlijk’. Een ode aan de natuur en een vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties.

Hartstochtelijk pleidooi

Jan Terlouw deed veel stof opwaaien met zijn hartstochtelijke pleidooi voor het zuinig omgaan met de aarde en voor ‘het touwtje uit de brievenbus’ in De Wereld Draait Door. Hij roept burgers en politici op om de integriteit en het publieke belang weer centraal te stellen in plaats van eigenbelang en winstbejag. Hij sprak bewogen over het gebrek aan vertrouwen en het verwoesten van de aarde. Miljoenen mensen zagen het fragment, het was lang trending topic en hij oogstte veel bijval, ook onder jongeren.

Man met een missie

Terlouw is een man met een missie, ook op hoge leeftijd onverminderd maatschappelijk betrokken. Martin Šimek heeft zijn sporen als interviewer ruimschoots verdiend. Hij is geïnteresseerd, spontaan, meelevend. Twee zeer verschillende mensen. Met gemeenschappelijke delers, zoals hun vaders, hun door oorlogen getekende jeugd en hun ongebruikelijke carrières. Samen zorgen ze voor een buitengewoon interessante avond. Want Jan Terlouw is een bijzondere verhalenverteller. Wanneer hij spreekt, is de zaal muisstil en kun je een speld horen vallen. 'Terlouw betovert…er is die beschaving, die bescheidenheid, dat ontbreken van elk cynisme. Een causeur is hij, zoals je die in de politiek zelden meer ziet. Geen one-liners, maar wijsheid.' – (Trouw, 2018)

In de pauze zal Jan Terlouw boeken signeren. Kaartverkoop via www.gashouderdedemsvaart.nl.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'dedemsvaartsecourant.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.