dossiers
Berichten over de jaarlijkse feestweek 'Dedemsvaria'.
De provincie gaat de provinciale wegen N340 (Ommen-Zwolle) en N377 (Lich...
De Haandrik in Holtheme is zondag 4 maart het toneel voor een schietpart...
Insiya Hemani werd op 29 september op brute wijze ontvoerd uit het huis ...
Dedemsvaart

HVA start ook workshop smeden voor volwassenen

Geplaatst op Sunday 28 October 2018 08:40
  • Het smeden was voor de cursisten een hele openbaring. © Jaap Dijkstra

pinterestmail

Dedemsvaart - De Historische Vereniging Avereest mag zich verheugen op grote belangstelling voor de cursus smeden.

Al een aantal keren is er een korte cursus Smeden voor kinderen gehouden in de smederij op het Kalkoventerrein van de Historische Vereniging Avereest. ‘Onder begeleiding van een professionele smid en met de nodige beschermende kleding konden de kinderen kennismaken met dit prachtige ambacht,’ vertelt Jaap Dijkstra. ‘Vorig jaar was de cursus smeden al een groot succes en ook dit schooljaar is de animo groot. De eerste leerlingen van het basisonderwijs kwamen afgelopen donderdag voor een workshop smeden naar het Kalkoventerrein. Zij hadden zich opgegeven via Cultuurkoepel Vechtdal. Smid Tobias zorgde allereerst voor de goede aankleding: een leren schort voor, bril op en handschoenen aan. Na een stukje theorie over vuur en metaal mochten de leerlingen het ijzer smeden.

Spijker maken

Deze les stond in het teken van het maken van een spijker. De opdracht leek eenvoudig, de cursisten merkten echter dat er toch veel gevraagd werd van hun fysieke kracht. Je probeert namelijk met een hamer van bijna één kilo het gloeiendhete ijzer te bewerken. De leerlingen lieten na afloop weten met veel plezier te hebben gewerkt als junior smid. ‘Vuur, het slaan met een hamer, een voorwerp maken van een stuk metaal, het was voor de jongens een hele openbaring,’ aldus Jaap Dijkstra van de Historische Vereniging.

Workshop voor volwassenen

De workshop smeden wordt met name gegeven aan leerlingen uit de groepen zeven en acht van het basisonderwijs en aan leerlingen van het voortgezet onderwijs. Vanwege het succes heeft de Historische Vereniging het plan opgevat om dit jaar ook een cursus smeden voor volwassenen op te zetten.

‘De workshop wordt gegeven door een vakbekwame smid in de smederij bij de Kalkovens. De cursisten leren een aantal basistechnieken, het gebruiken van diverse gereedschappen, het onderhouden van het vuur en belangrijk het maken van werkstukken. Voor leerlingen van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs wordt de workshop gegeven op drie donderdagmiddagen, van 15.30 tot 17.00 uur. Voor volwassenen op vier donderdagavonden, van 19.00 tot 22.00 uur.

Elektroden lassen

Ook bestaat de mogelijkheid voor volwassenen om een workshop elektroden lassen te volgen. Voor opgave en kosten kun je informatie vinden op www.hvavereest.nl. Aanmelden voor deelname kan ook via een mail naar info@hvavereest.nl .

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'dedemsvaartsecourant.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.