dossiers
Berichten over de jaarlijkse feestweek 'Dedemsvaria'.
De Haandrik in Holtheme is zondag 4 maart het toneel voor een schietpart...
Insiya Hemani werd op 29 september op brute wijze ontvoerd uit het huis ...
Het deel van de N34 tussen Witte Paal en de grens met Drenthe wordt vana...
Dedemsvaart

Landbouw Museum in Dedemsvaart loopt goed

Geplaatst op zondag 5 augustus 2018 08:33
  • Koop (links) en Henk tonen de disteltrekkers. © Schrijverij Lensen

pinterestmail

Dedemsvaart - Het Landbouw Museum aan de Langewijk, dat dit voorjaar de deuren opende, is ondergebracht in een stichting.

De 73-jarige Henk Schuurhuis uit Ommen, die mede-initiatiefnemer en een belangrijke ‘toeleverancier’ van het museum is, is gebombardeerd tot voorzitter van de Stichting. Hij geeft ook regelmatig rondleidingen, maar krijgt daarbij ook hulp van vrijwilligers. Een daarvan is Koop Zanting. Koop is elke zaterdagmiddag present om bezoekers te ontvangen en rond te leiden. ‘Momenteel met de warmte komt er geen mens en neem ze dat eens kwalijk, maar we blijven op onze post. Als je niet vast bent met je openingstijden, dan gaan mensen lopen,’ meent Schuurhuis. Zes jaar lang runde hij een landbouwmuseum in Ommen, waar hij niet naar terug kan en ook niet zou willen.

Aanwinst

‘Dit hier is een enorme aanwinst,’ prijst hij het pand aan de Langewijk, waar van alles te zien is over het Paardgebonden Tijdperk. ‘Negentig procent van alle materiaal wat met die periode te maken heeft, is hier te zien,’ zegt Schuurhuis. Hij geeft aan dat er zo nu en dan mensen komen met gereedschappen. Zo werd het museum pas nog verrast met een houten disteltrekker. ‘We hadden wel een ijzeren exemplaar, maar nog geen houten, Geweldig,’ prijst Schuurhuis de gift van een mevrouw uit Dedemsvaart. Dat veel mensen warme gevoelens hebben voor het museum blijkt onder meer ook uit het gastenboek, waarin de complimenten niet van de lucht zijn. ‘We hebben ondertussen al tientallen groepen op bezoek gehad en iedereen is even enthousiast,’ meent Schuurhuis.

Hij neemt de gelegenheid te baat om een oproep te doen voor vrijwilligers, die af en toe willen meehelpen om mensen te ontvangen en rond te leiden. ‘We hebben er een aantal, maar een paar meer zou mooi zijn,’ aldus de voorzitter, die vol ideeën zit om het museum in de toekomst nog aantrekkelijker te maken. In dit verband wordt onder meer nagedacht over een winkeltje met streekproducten.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'dedemsvaartsecourant.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.