dossiers
Het deel van de N34 tussen Witte Paal en de grens met Drenthe wordt vana...
Supermarkt Aldi zag heil in een verhuizing van de Julianastraat naar de ...
Windpark De Veenwieken is gepland ten zuiden van de kern van Dedemsvaart...
De Haandrik in Holtheme is zondag 4 maart het toneel voor een schietpart...
Dedemsvaart

‘Belevenistafel is echt een belevenis’

Geplaatst op dinsdag 17 april 2018 11:45
  • © Schrijverij Lensen

  • © Schrijverij Lensen

  • © Schrijverij Lensen

pinterestmail

Dedemsvaart – De Historische Vereniging Avereest (HVA) heeft een Belevenistafel aangeschaft, die komende zaterdag om 14.00 uur, bij de start van het nieuwe museumseizoen, wordt geïntroduceerd. ‘Het is feitelijk een tablet op tafelformaat met oneindig veel mogelijkheden,’ aldus HVA-voorzitter Barend Rooseboom.

De Belevenistafel krijgt een plek in de Oudheidkamer, die de afgelopen maanden flink onder handen is genomen. Er is geverfd en gesausd, maar ook is de ruimte opnieuw ingericht. Zo is onder meer een onderzoekszolder ingericht, waar mensen rustig kunnen zitten voor bijvoorbeeld gynaelogisch onderzoek.

Met betrekking tot het nieuwe seizoen is in de Turfschuur onder meer een nieuwe expositie ingericht. Dit mede met het oog op het feit dat de voormalige gemeente Avereest tweehonderd jaar geleden werd opgericht. De expositie gaat met name over het vervoer (scheepvaart, tram en bus) door de jaren heen. Ook de Turfschuur heeft een nieuwe inrichting gekregen, mede dankzij Henk Schuurhuis van het onlangs geopende Landbouwmuseum aan de Langewijk, waar de HVA nauw mee samenwerkt.

Met betrekking tot de Belevenistafel stelt Rooseboom dat deze nieuwe aanwinst echt een belevenis is. ‘Je kunt er heel simpel allerlei beelden en informatie mee naar voren toveren. Ook bevat de tafel bijvoorbeeld tal van spelletjes voor de jeugd.’

Om optimaal van de tafel te kunnen genieten hebben vijf vrijwilligers van de HVA, onder aanvoering van Gert Tempelman, een cursus gevolgd in Zeeland. ‘Daar hebben we geleerd hoe we de informatie in de tafel kunnen stoppen. Een prachtig ingenieus systeem met oneindig veel mogelijkheden. Echt de moeite waard voor jong en oud om mee te spelen,’ aldus Tempelman. Hij en zijn companen hebben al de nodige info in de tafel ingebracht en gaan daar de komende maanden mee door, zodat de info up to date blijft en steeds verder wordt uitgebreid.

Iedereen die de mogelijkheden van de Belevenistafel wil uitproberen en de nieuwe Oudheidkamer met Leshuus en Turfschuur wil bekijken is zaterdag tussen 14.00 en 17.00 uur van harte welkom op het Kalkoventerrein.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'dedemsvaartsecourant.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.