dossiers
De Haandrik in Holtheme is zondag 4 maart het toneel voor een schietpart...
Insiya Hemani werd op 29 september op brute wijze ontvoerd uit het huis ...
Berichten over de jaarlijkse feestweek 'Dedemsvaria'.
Het deel van de N34 tussen Witte Paal en de grens met Drenthe wordt vana...
Dedemsvaart

Wethouder opent Landbouwmuseum

Geplaatst op dinsdag 13 maart 2018 19:57
  • © Gerrit Brokelman

  • © Gerrit Brokelman

  • © Gerrit Brokelman

  • © Gerrit Brokelman

  • © Gerrit Brokelman

pinterestmail

Dedemsvaart – Samen met Henk Schuurhuis onthulde wethouder Jannes Janssen dinsdagmiddag een paard en wagen aan de Langewijk 240 B. Daarmee werd het daar gevestigde landbouwmuseum officieel voor geopend verklaard.

Het museum, dat beheerd wordt door Henk Schuurhuis, neemt de bezoeker mee naar het boerenleven halverwege de twintigste eeuw.

Het tijdperk dat het paard het land omploegde, de mestwagen trok en de boer met z’n vrouw naar de kerk bracht op zondagen. Het paard, dat was in de jaren vijftig dé spil van elk boerenbedrijf. Overijssel telde midden in de jaren vijftig zo’n 23.000 trekpaarden. In deze regio waren het meestal één-paard boeren. Samen trokken ze elke dag urenlang met elkaar op. Het paard aan de leidsels en de boer achter het span.

Het museum herbergt een unieke collectie landbouwmachines, gereedschap, huisraad, mooie verhalen en filmmateriaal van boer en paard. Het museum is met name gericht op het paardgetrokken tijdperk tussen 1900 en 1950. Het museum is elke vrijdag en zaterdag open van 13.30 tot 17.00 uur.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'dedemsvaartsecourant.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.