dossiers
Berichten over de jaarlijkse feestweek 'Dedemsvaria'.
De provincie gaat de provinciale wegen N340 (Ommen-Zwolle) en N377 (Lich...
De Haandrik in Holtheme is zondag 4 maart het toneel voor een schietpart...
Insiya Hemani werd op 29 september op brute wijze ontvoerd uit het huis ...
Balkbrug

Koeien genieten van geurend ligbed

Geplaatst op Thursday 10 January 2019 09:28
  • De koeien zien uit naar hun nieuwe ligbed. © Hans Berkenbos

pinterestmail

Balkbrug - De koeien bij Melkveebedrijf Koonstra staan zaterdagmiddag nieuwsgierig toe te kijken wanneer Pieter Koonstra de tractor over de vrijloopstal laat rijden. Hij strooit een dikke laag verse groene snippers van die dag ingeleverde kerstbomen over de bodem.

De hele stal ruikt plotseling naar kerst en de koeien hebben zin om het nieuwe te gaan ontdekken. Zodra Koonstra de afrastering weghaalt lopen en springen de koeien de ligruimte in.

Ruim 160 kerstbomen zijn er zaterdag ingeleverd en direct versnipperd in de grote machine. De snippers vormen een duurzame en fijne ondergrond voor de koeien. De bovenste laag composteert samen met de mest van de koeien waardoor het ligbed van de koeien een tempratuur krijgt van rond de 55 graden. Met de ontstaande warmte wordt de aangrenzende bedrijfsruimte en de boerderij verwarmd. ‘Een mooie duurzame oplossing voor de kerstbomen die anders misschien wel verbrand worden’, zegt Pieter. Hij ziet veel mensen het erf oprijden met een aanhanger vol kerstbomen van buren of familieleden. ‘Er kwam zelfs iemand een kerstboom brengen op de fiets’, lacht hij. ‘Dat is toch wel het toppunt van duurzaamheid.’

Een aantal bezoekers neemt de kans waar om een kijkje te nemen op het melkveebedrijf of laat zich de aangeboden koffie goed smaken. Hoewel het nog niet het seizoen is om in de tuin aan het werk te gaan heeft een aantal bezoekers een emmer vrijloopcompost gekocht. Koonstra: ‘We kijken zeer tevreden terug op een geslaagde duurzame dag.’

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'dedemsvaartsecourant.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.