dossiers
De Haandrik in Holtheme is zondag 4 maart het toneel voor een schietpart...
Insiya Hemani werd op 29 september op brute wijze ontvoerd uit het huis ...
Berichten over de jaarlijkse feestweek 'Dedemsvaria'.
Het deel van de N34 tussen Witte Paal en de grens met Drenthe wordt vana...
Balkbrug

Publiek geniet van intieme uitvoering Matthäus Passion

Geplaatst op maandag 5 maart 2018 11:17
  • Publiek geniet van intieme uitvoering Matthäus Passion. © NDC/ Hans Berkenbos

  • Publiek geniet van intieme uitvoering Matthäus Passion. © NDC/ Hans Berkenbos

  • Publiek geniet van intieme uitvoering Matthäus Passion. © NDC/ Hans Berkenbos

pinterestmail

Balkbrug – Voor de liefhebbers van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach is het in het begin van het concert van de Mini Matthäus even wennen. In de Reestkerk te Oud Avereest geen groot koor, geen groot orkest maar een kleine intieme opstelling van 9 koorleden en de begeleiding op een digitale piano.

Maar zodra de stemmen eenmaal klinken wordt het publiek bijna vanzelfsprekend in het bekende verhaal van de kruisiging van Jezus Christus meegezogen. Precies zoals Bach het feitelijk bedoeld heeft. ‘De luisteraars moeten niet op afstand blijven, maar opgaan in het verhaal en het zodanig meemaken’. Dat is het Mini Matthäusensemble goed gelukt. ‘Komt ihr Töchter, helft mir klagen’ is de opening van de Mini Matthäus waarin wel alle bekende delen van Bach’s Passion zijn opgenomen, maar die in een korte versie van zo’n anderhalf uur wordt gespeeld. ‘O Lam Gottes, unschuldig’ klinkt het verder waarna de evangelist, een sterke uitvoering van Walther Deubel, het lijdensverhaal inleidt.

Hoog gekwalificeerde zangers en zangeressen

Het Mini Matthäusensemble kent louter hoog gekwalificeerde zangers en zangeressen. Stuk voor stuk klinken de liederen helder door de Reestkerk. Het is maar goed dat de teksten goed te verstaan zijn want het tekstboek is ook in een mini-uitvoering qua lettergrootte uitgereikt. Zowel in de diverse soli als in de samenzang laat het ensemble het publiek genieten.

Na de pauze vervolgt alt Marjoke Kager vanaf het balkon in de Reestkerk met ‘Ach, wo ist mein Jesus hin’ in een goede samenzang met het koor op het podium. Is het de gewenning aan de kleine, solistische bezetting of zit er meer diepgang in het tweede deel van de avond? De stem van countertenor Gerben van der Werf klinkt hoog en zuiver, de emotie is bijna tastbaar. Op de stemmen en de muziek na is het stil in de Reestkerk. Ieder kuchje wordt onderdrukt om de intieme sfeer van het moment niet te beïnvloeden. Het ensemble eindigt met het altijd indrukwekkende ‘Mein Jesu, gute Nacht. Wir setzen uns mit tränen nieder. Ruhe Sanfte, sanfte ruh’ waarna een dankbaar applaus van hen publiek op hen neerdaalt. De mini-uitvoering van de Matthäus Passion is wellicht voor de geoefende luisteraar even wennen, maar absoluut de moeite waard voor hen die het beroemde werk van J.S. Bach altijd al een keer hebben willen beluisteren.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'dedemsvaartsecourant.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.