dossiers
Berichten over de jaarlijkse feestweek 'Dedemsvaria'.
De provincie gaat de provinciale wegen N340 (Ommen-Zwolle) en N377 (Lich...
De Haandrik in Holtheme is zondag 4 maart het toneel voor een schietpart...
Insiya Hemani werd op 29 september op brute wijze ontvoerd uit het huis ...
Kijk op jouw wereld

De dokter

Door Willem Jan van de Wetering op dinsdag 11 december 2018 16:00
  • ignore touch

    © Morguefile

mail pinterest

De dokter gaat weg. Sinds 1983 is dokter Boswijk actief als huisarts in Dedemsvaart. Dat is een lange periode. Vanaf het nieuwe jaar is hij niet meer de dragende kracht van de praktijk, maar ondersteunt hij de andere huisartsen waar nodig.

Het dorp gaat hem missen. De functie van huisarts in een dorpsgemeenschap is veelomvattend. Als je zolang in een dorp werkt weet je alles. Alle geheimen komen ter tafel. Hij heeft kinderen geboren zien worden en die kregen later weer kinderen. Hij is op de hoogte van het leed dat iemand draagt. Hij geeft hoop, helpende hand, arm om je heen en hij geeft rust.

Als je alles weet heb je mensen kennis. Een huisarts die zo betrokken is en zo midden in de gemeenschap staat, die weet precies wat hij tegen wie moet zeggen. Hij weet hoe hij met mensen om moet gaan. Hij begrijpt het als het niet klikt of als de patiënt hem niet vertrouwt. Hij neemt daar geen aanstoot aan. Dat is de kracht van de huisarts.

Is het een makkelijk beroep? Nee, zeker niet. Je kan je zelden laten gaan, niet publiekelijk uit je slof schieten, niet in een ouwe broek met ongekamde haren het dorp in gaan. Mensen plaatsen de dokter onbedoeld op een voetstuk. Je kiest je vrienden met zorg uit, want patiënten kunnen haast geen vrienden zijn, maar vrienden kunnen wel patiënt zijn.

Dokter Boswijk was zich van dat alles bewust. Hij had lak aan heilige huisjes. Met zorg koos hij z’n woorden. Soms was hij bot, andere keren nam hij echt de tijd voor je. Dan wist hij dat je dat even nodig had.

Die dokter ga je missen. Die steunpilaar laat een gat achter, hoe goed de opvolgers ook zijn. Dus vanaf deze plek en namens velen: hulde aan dokter Boswijk en dank voor alle zorg.